Bernina's Gouden Jaar - 125 jaar in dienst van de creativiteit

De Zwitserse naaimachineproducent Bernina viert in 2018 zijn 125-jarig bestaan. In het jubileumjaar heeft Bernina glansrijke verrassingen in petto. Zo zullen er speciale naaimachinemodellen met een prachtig goudkleurig design worden gelanceerd en worden er vergulden naaivoetjes geproduceerd. Op social media worden tutorials voor naaiprojecten rondom het thema "goud" gepubliceerd en zo zullen er nog tal van jubileumactiviteiten plaatsvinden.

Geschiedenis

Toen Karl Friedrich Gegauf aan het einde van de negentiende eeuw na jarenlang testen de ajourzoommachine had uitgevonden, realiseerde hij zich nog niet, dat zijn mechanische werkplaats zich tot een globale onderneming zou ontwikkelen. BERNINA International AG is tegenwoordig een toonaangevende fabrikant van naai- en borduurmachines voor huishoudelijk gebruik en in meer dan 60 markten actief. De producten van de Zwitserse familieonderneming staan voor innovatie en precisie. Ze onderscheiden zich door een zeer lange levensduur en worden door consumenten gebruikt die voor hun hobby – het naaien, borduren of quilten – op kwaliteitsproducten met het label „Swiss Engineering“ rekenen. „Voor ons hebben de creatieve ideeën van onze klanten prioriteit“, zegt de eigenaar van de onderneming Hanspeter Ueltschi, de achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf. „Onze doelstelling is om met gebruiksvriendelijke producten en nieuwe functies de creatieve mogelijkheden voor het verwerken van textiel te vergroten“. Passend bij deze uitspraak presenteert BERNINA de activiteiten in het jubileumjaar onder het motto „Celebrating Your Creativity“.

Karl Friedrich Gegauf Fritz Gegauf Odette Ueltschi-Gegauf Hanspeter Ueltschi

Revolutionair

De vader van Karl Friedrich was Johann Georg Gegauf, een radicaal liberale Duitse arts die tijdens de Badische revolutie in 1849 openlijk voorstander van de republiek was.Hij werd na de nederlaag van de democratische opstand gezocht en vluchtte naar Zwitserland. Ook zijn technisch begaafde zoon zette zich in voor vernieuwingen. Karl Friedrich Gegauf wilde echter niet de politieke orde veranderen – hier bestond in Zwitserland ook minder reden voor als in het Zuid-Duitse hertogdom – maar koos ervoor om nieuwe mogelijkheden in de technische industrie te onderzoeken. Met de ajourzoommachine, waardoor de industriële productie van de toen zeer populaire decoratieve sierstiksels mogelijk werd, scoorde hij een commerciële hit. Na Karl Friedrich‘s dood nam zijn zoon Fritz Gegauf de firma over. In de moeilijke jaren die door de achteruitgang van de Zwitserse textielindustrie en de grote economische crisis volgden, heroriënteerde hij de firma en ontwikkelde in 1932 de eerste huishoudnaaimachine van dit bedrijf die hij de modelnaam BERNINA gaf. Dit model was zo succesvol, dat de firma Gegauf in het algemeen BERNINA werd genoemd. Vanaf 1965 stond Odette Ueltschi-Gegauf als derde generatie aan het hoofd van de firma. Onder haar leiding verscheen de eerste BERNINA machine met de gepatenteerde, door de knie geactiveerde naaivoethevel – tegenwoordig nog steeds een populair comfortkenmerk van BERNINA machines – en het eerste model met elektrische voetbesturing.

Een globale onderneming met Zwitzers DNA

Onder de leiding van de zoon van Odette Ueltschi-Gegauf, Hanspeter Ueltschi, ontwikkelt BERNINA, net als in het verleden, innovatieve oplossingen in dienst van creatieve personen. De achterkleinzoon van de oprichter blijft de vindingrijke geest van zijn voorouders trouw – en houdt vast aan beproefde feiten zoals het onbuigzaam streven naar kwaliteit en de productielocatie Steckborn in Zwitserland. In het Zwitserse hoofdkwartier is de complete ontwikkelings- en testafdeling van BERNINA gevestigd, daarnaast ook een afdeling voor de onderdelenproductie en een moderne montage-afdeling, waar de top-of-the-line producten en de longarm quiltmachines worden vervaardigd. De machines van de lagere prijsklasses produceert BERNINA International AG in zijn eigen, moderne fabriek in Thailand, die in 1990 werd opgericht en sindsdien voortdurend verder werd ontwikkeld. De BERNINA Textile Group omvat 15 ondernemingen. Dochterondernemingen zijn gevestigd in Australië, België, Duitsland, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Zwitserland en de V.S. BERNINA is tot op heden een familieonderneming en dit blijft in de toekomst onveranderd. De kinderen van Hanspeter Ueltschi, Katharina en Philipp, zijn de vijfde generatie in het bedrijf. Philipp Ueltschi bouwt momenteel een nieuw merk in de V.S. op, speciaal voor jonge creatievelingen. Katharina Ueltschi heeft sinds kort de leiding over de verkoop van BERNINA producten in Singapore. De familie-interne opvolging is dus aaneen geregen en past perfect!

Bernina ajourzoommachine

Gouden jaar 2018

In het jubileumjaar lanceert Bernina speciale modellen als "Anniversary Edition". Deze hebben een speciale frontplaat met goudkleurige ornamenten en een goudkleurig embleem, een vergulden naaivoet en een trolley, resp. een borduurmoduletas met goudkleurige borduurmotieven.
Bij de reclamemiddelen zal een gouden look te herkennen zijn, evenals bij de speciale video's die voor dit thema geproduceerd zijn. En ook online zal Bernina in een gouden glans stralen en zullen passende naaiprojecten te vinden zijn. De focus bij alle highlights en evenementen ligt niet op de historie van de firma, maar juist op de creativiteit van de consumenten. Deze creativiteit wil Bernina vieren en ondersteunen - zoals deze onderneming dit sinds 125 jaar met hoogwaardige producten doet.